frejzans.blogg.se

Mina betraktelser och inspirationer om allt jag ser och hör, upplevelser i tid och rum, funderingar om ditt och datt, som jag vill förmedla till dig som vill läsa mina rader. Jag berättar även om elakingen som flyttade in i min lunga.

Rtg och tankning 10

Publicerad 2015-02-26 18:29:00 i Lungcancer,

Har inte brytt mig om att skriva om tankningarna 8 och 9 för dom går som vanligt. I jul blev det framflyttat en vecka och sen hoppade jag över en omgång samma vecka som vi åkte till Kanarieholmarna så jag inte skulle bli dålig då. Vilket jag ju inte brukar bli efter tankningarna heller, som tur är, men för säkerhets skull. Och läkarna sa att det går bra hoppa över någon tankning emellanåt. Vet inte hur länge jag kommer att få göra dom, men vet att många håller på länge. Ibland får dom byta cytostatika för att kroppen vänjer sig vid den så den inte funkar lika bra, men än går det bra och jag mår bra av den sort jag har, Alimta. Tycker det är ett plus att det går så fort att få den också. Först 15 min vatten sen 10 min cellgifter och slutar med 15 min vatten igen. Plus några sprutor före och efter. Först att kolla att nålen fungerar, sen ondansetron som är mot illamående och efteråt hepatin tror jag det heter, så inte det blir koagulerat i slangens mynning.

För en vecka sen var jag in och gjorde en dataröntgen av bålen, från halsen ner på låret en bit. Gick till läkaren därefter och vi kollade bilderna tillsammans. Såg bara bra ut. Tumören på binjuren var ungefär lika, varken växt eller minskat. Tumören på lårbenet i skelettet såg man inte, men det är fel röngen för att se den riktigt, men vi kollade riktigt och vi tyckte att benet såg tätare/vitare ut nu som att det är fastare skelett nu. Svårt att se eftersom spikarna går inuti hela märgen, den är helt borta tror jag. Spikarna såg också bra ut, ligger som dom ska. Läkaren skulle prata med både ortoped och någon som kan buken för han var mer kunnig den övre regionen, hjärta lungor. Och där såg det bra ut. Lite lustigt att se för levern har glidit upp och täcker nästan hela lungans plats och magsäcken ligger lite snedare än dom brukar och tjocktarmen ligger också högre upp. Kan få lite problem med magen pga det. Uppblåsthet tex. Frågade om levern påverkas av att den ligger så högt men det skulle den inte göra, blodådrorna ligger på nedsidan och det fungerar bra. Så bara positivt, Vilken lättnad.

I dag när jag var o tankade så sa sköterskan att den andra läkaren hade kollat röntgen och det såg bra ut, Allt bara bra. Proverna är bra. Första provet efter resan var lite förhöjt i njurvärdet men det kunde bero på att jag druckit lite i värmen trodde hon. Efter den har dom varit bra.
Denna gång sved det lite och gjorde lite ont när sköterskan började fylla venporten med första sprutan men vi kom överens om att det nog var för att slangen rörde sig lite i kroppen för det avtog ganska snabbt. Kan inte vara något annat. Kände av ungefär tills slangen vänder vid halsen o går in i en blodåder där. Första biten går den under huden och uppe vid halsen går den in i en grövre åder. Den sitter strax ovanför höger bröst, strax under där den förra venporten satt så ärret från den ligger på kanten av där dom sticker ner nålen och då får dom dra lite i skinnet så dom prickar rätt utan att gå igenom ärret.
Pratade med henne om Bemer-madrassen som jag ligger på. Jag tror att den är en del i att skeletthålet växt igen, plus cytostatikan, kalktabletter och kalksprutorna jag får. Till madrassen har jag en liten grej som jag sätter på låret ungefär där tumören sitter och den använder jag varannan dag utom veckan efter behandling. Madrassen ligger jag på varje dag, minst en gång förutom veckan efter behandlingen. Den gör att blodet i de minsta blodådrorna får bättre fart och då får ju cellerna näring (och medicin?) bättre, så den tillsammans med behandlingarna tror jag är bra för mig.
 
 
Det här fotot på tibasten tog jag i går på kullarna. Vi går mot vår, härligt. 

Gran Canaria

Publicerad 2015-02-16 17:56:00 i Allmänt,

Nu i januari var vi iväg till Playa del Inglés under två veckor. Hade pratat med läkaren och det hindrade inte mina behandlingar utan jag kunde gott o väl hoppa över en omgång. Han trodde det skulle göra mig gott att komma iväg. Vi hade bokat flyget från Sundsvall och lämnade hundarna hos Helene. Pojkarna hade tyckt det var så roligt med dom. Skönt att veta att hundarna har det bra när vi är borta.

Flyget gick bra och vi kom fram mitt i natten. Bara att gå upp o sova. Blev mottagen av en trevlig herre som frågade vilket rum vi ville ha, med utsikt osv. Vi fick ett på tredje våningen. Han tog med sig en vattenflaska och en liter rött vin som vi fick som gåva. Lite jobbigt för mig att gå i trapporna men det var ljust o fint i lägenheten. Så hade vi poolområdet utanför dörren, även om vi inte badade där något. Men det var grönska o fint. Enda klagomålet vi hade på hotellet var att sängarna var hårda. Jag brukade somna i sängen men när jag fick ont på natten gick jag o la mig i soffan istället. En annan sak jag inte "gillade" var tvn. Alla program var dubbade till spanska, även de som egentligen är engelsktalande. Och spanska kan man ju inte... Nåja, jag hade laddat ner en bok på mobilen så jag lyssnade på den på kvällarna.
 
 Peter står vid poolområdet och vår dörr är till vänster
 
Vår lägenhet alldeles bakom de vita grindarna

Första morgonen gick vi ner till supermarket 50 m nerför gatan o handlade lite frukost som vi åt i lägenheten. Skönt ha affären så nära. Sen vi ätit letade vi oss ner till stranden, ca 350 m dit bara. Mjuk härlig sand och värsta värmen hade vi den dagen. Peter tog sig ett dopp första dagen, men jag är en badkruka så jag badade ingenting när vi var där. Han badade fler gånger. Var inte så många badande för vattnet var kallt. Såg ingen i poolen heller, bara solande.
 
 
 
 
Några dagar senare tog vi en båttur för att leta delfiner. Man fick även flyga skärm efter båt eller åka jetski. Några badade också från båten. Men några delfiner eller sköldpaddor såg vi inte. Någon hann se en flygfisk men jag missade den. Men som han sa, guiden, vi fick se vatten iaf. Och en trevlig eftermiddag hade vi.
 
 
 
Sanddynerna längst till höger är öknen vid Playa del Inglés, så någonstans bakom skorsten ligger samhället. 
 
Under tre dagar hyrde vi bil och åkte runt. På torsdagen åkte vi rakt norrut upp i bergen från Maspalomas. Först hade vi problem komma ut från Maspalomas och upp till rätt väg. Krånglade lite fram o tillbaka och vad som hänt om vi inte gjort det vet vi inte, men vi hade kunnat hamna under en stor sten som rasade ner på vägen. Den hade nyss glidit ner när vi åkte förbi.... Änglavakt säger vi... Det var en härlig tripp och få se mycket av Gran Canarias natur. Mycket serpentinvägar och ibland trodde man nästan man skulle komma ikapp baken på vår bil.
 
Bougainvillean växer vilt.
Mandelblom
 
Nästa dag åkte vi till Puerto Mogan som har marknad på fredagar. Gick runt i samhället o kikade på marknadsstånden och tog en fika med glass o våffla, innan vi åkte norrut och runt hela kusten tills vi kom tillbaka till vår lägenhet. Det var väldigt vackert i Puerto Mogan med de vita husen o bougainvillean som blommade för fullt.
Puerto Mogan
Hamnen i Puerto Mogan
 Såg detta berg efter vägen, otroliga färger i stenen.
Odlingstält intill La Aldea de San Nicolas de Tolentino (där mest hus är) 
Las Palmas
 
På lördagen styrde vi kosan till Jardin Canario, en botanisk trädgård som faktiskt en svensk grundade från början, Enrique Sventenius, född Erik Svensson. Levde mellan 1910 - 1973.  Det var så mycket fina växter där, kunde ha gått hur länge som helst där o fotat men orken tröt.
Här sitter han staty, Enrique Sventenius
 

 
Vi fortsatte därefter på lite små byvägar. Tur vi hade karta o GPS i mobilen så vi visste var vi var. Hade mycket nytta av den när vi var ute o åkte dom här dagarna. Ändå kör man fel ibland. Ser avfarter som kartan visar vi ska åka men tyckte inte vi ville åka dom för dom såg lite "konstig" ut. På ett ställe åkte vi uppför en backe som var den brantaste vi någonsin sett. Trodde nästan vår lilla Kia skulle tippa baklänges, huvva. Vi kom även upp i molnen o det regnade lite. Några gånger körde vi fel o fick vända. På ett ställe när vi åkt runt en kurva står en bil efter vägkanten. Den var rejält bucklig främre kofångaren men vi tänkte inte mer på det. Satt två människor i bilen. När vi åkt runt en till kurva och ca 50 - 100 m var träräcket trasigt... Förmodligen hade den bilen kört in i den och då hade den korsat vår körbana. Han hade stor tur att träet höll. Stupar ju rakt ner överallt. Vad hade hänt om vi inte måste vända.... Änglavakt igen... 
 
Resten av dagarna var vi nere på stranden på dagen. En dag blåste det så vi tog en lång promenad längs stranden istället. Tar på krafterna med promenaderna men vi stannar o vilar ganska ofta. Sen kunde vi gå bland restaurangstråket längs stranden och ta oss en öl eller cola och sallad eller något annat. På kvällen gick vi upp till någon av restaurangerna och åt god middag. Var också o lyssnade på musik som var på några restauranger.
 
 

Alltför fort tar ju dagarna slut och det blir dags att resa hem. Vi blev hämtade tidigt på morgonen och skjutsad till flyget. I Sundsvall åkte vi till Helene o hämtade två yrhättor som blev helt överlycklig. Hade inte tid att pinka utan skulle direkt in i bilen. Var väl rädd vi skulle åka ifrån dom igen... Var inte roligt komma från värme o sol o alla dessa blommande buskar till snö o kyla, även om det inte var värsta kylan just då. Men bara dagen efter började det snöa rejält och några dagar senare var det stora snömängder. Tur vi har en snäll granne som kom med traktorskopan o drog av.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Året som gått

Publicerad 2015-02-16 13:03:00 i Allmänt,

Kom på att jag inte gjort någon återblick på året som gått. Måste säga att det varit ett väldigt händelserikt år som jag helst skulle vilja vara utan. Bara hoppas det nuvarande året blir åtminstone en aning bättre, helst mycket bättre.
Dom stora händelserna var min och Peters hälsa, branden i Risänge och mammas sjukdom.

För att börja från början så fick jag ont i benet och det visade sig att det var en tumör och att det även fanns en i ena binjuren. Tur jag inte stannade vid vad läkaren på HC trodde, att det var en nerv i kläm utan kollade upp själv och pratade med min lungläkare. Det kändes väldigt tufft just då när man inte visste vad som kommer att hända.
 
Så kom ett samtal från dottern att det brann i hennes barndomshem. Min exmake med fru bodde kvar där och hela alltet brann ner. Det var hemskt. Jag var med och ritade huset och vi byggde det när barnen var små. Jag bodde där i ca 20 år. Det var flera byggnader som brann ner. Katastrof... Huvudsaken att dom klarade sig. Nu har dom fått huset och garaget uppbyggt och precis flyttat in.
 
 Foto: Linnea Blom

Sen kom nästa smäll... Vi var på 70-årskalas hos exmaken tillsammans med barnen och min mamma. På kvällen ville hon hem för hon mådde inte ok. På natten kräktes hon så vi skickade in henne på sjukhuset och det visade sig att hon hade fått tarmvred igen och tarmen hade spruckit och infekterade både uppåt lungan och tarmpaketet. Hon knackade på dörren till evigheten men kom tillbaka. Det var nog ingen som trodde hon skulle klara sig och få tillbaka någorlunda hälsa, men nu är hon hemma i sin lägenhet och mår ganska bra. Är uppe på benen o tränar men sitter oftast i rullstol.
 
När det gäller Peter har han haft problem med hjärtat så länge. Har fladder och flimmer. Äntligen är en ablation på gång. Blir någon gång till sommaren förhoppningsvis. Han står på förtur och då är tidsgränsen  6 månader, annars upp till tre år... Så hade han några märken på ryggen och örat som han kollat ibland. Det på örat har dom sagt att om han vill ha det åtgärdat så blir det plastikoperation o han får kosta på det själv. Han har haft det i mer än 12 år. Nu helt plötsligt var han till min kvinnliga läkare på Nya Närvården och hon tog riktiga prover på märkena och skickade iväg. Det visade sig vara basiliom. En sorts hudtumörer som inte ska ge metastaser utan växer lokalt i huden men dom ska tas bort. Så nu i februari är två borta från ryggen och vi väntar på att dom ska ta bort de andra två. Kirurgen tog dom på ryggen och dom syddes med sammanlagt 20 stygn och öron-näsa-hals ska ta den i nacken och på örat. Hud har också kollat hela "kroppskostymen". Nu är det här sista för i år men påbörjades under förra året.
 
Det var som sagt ett ganska mörkt år med många dystra tankar, men visst hade vi många ljusglimtar. Det roligaste var när vi planerade vår semester till Gran Canaria som jag kommer att göra en egen blogg om, för den skedde i januari. Men planeringen o kolla på internet på filmer o se vad man kan hitta på där var det bästa med hela fjolåret.
 
Även sommaren var ljuvlig med sol o värme mitt uppi allt det jobbiga. Vi hade även besök av Magnus o hans flickvän några dagar och senare kom Sissa o hälsade på. Några gånger var vi även iväg till Helene o hennes små o stora grabbar. Och alla besök hos eller av Peters grabbar med familjer. Tex när vi var i Höviken förra vintern o åkte skoter, skridskor, grilla korv osv.
 
Trots allt som hänt har jag en positiv syn på tillvaron och vet att det kommer att gå bra. Mina behandlingar med cytostatika påbörjades så fort jag läkt i benet efter operationen och ska snart göra min 10:e tankning. Har mått bra efter dom och enligt dataröntgen har tumörerna stått stilla, inte växt något men nu ska jag iväg i morgon o göra en dataröntgen igen och det är bara att hoppas allt är lika eller bättre. Återkommer efter det.

Om

Min profilbild

Frejzan

Jag är en mogen kvinna med en hel del livserfarenhet. Jag bor med min älskade man och våra två hundar uppe i Jämtland. Ni undrar kanske varför jag kallar bloggen för Frejzan. Jo, helt enkelt för att den äldre hunden heter Freja, ofta kallad Frejsan och vi bor i Z-län. För några år sedan hade jag en liten butik som jag kallade för Frejzan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela