frejzans.blogg.se

Mina betraktelser och inspirationer om allt jag ser och hör, upplevelser i tid och rum, funderingar om ditt och datt, som jag vill förmedla till dig som vill läsa mina rader. Jag berättar även om elakingen som flyttade in i min lunga.

Hemma igen

Publicerad 2014-06-23 13:59:46 i Lungcancer,

Nu har jag varit hemma några dagar och mår allt bättre för var dag.
Åkte in på tisdagmorgon och fick byta om och lägga mig i en säng. Blev uppkopplad med näringsdropp och fick träffa både opläkaren och narkosläkaren innan jag köres in på opsalen. Där gick det rätt fort innan jag somnat. Valde att bli sövd för jag ville inte höra borren bla.
Sen vaknade jag på iva och jag fick så småningom komma upp på en 4-bäddssal på ortopeden. Vet inte hur lång tid jag var sövd men var på salen vid 5-tiden. Jag var yngst av tanterna. De andra var mellan 72 -84 år.
Hade svårt att sova de två nätter jag sov där. Första var värst eftersom jag dels måste kissa på bäcken o hade båda fötterna i skumlådor så jag inte kunde röra mig. Kissa på bäcken är inget roligt. Ligga ner o försöka klämma ur sig något o rädslan att det rinner ut. Sen blev man bladdrad eller vad dom kallar det o det visade att det var mycket kvar så en gång tappade dom mig, inte i golvet som tur var. Dom kom regelbundet o kollade urinmängden genom att bladdra, (ultraljud av urinblåsan)
Andra dagen fick jag ställa mig upp med hjälp av en rullator o sen även lära mig gå med kryckor. Gick ändå fort att lära mig handskas med båda delarna. Även att gå i trappan. Kunde egentligen åkt hem andra dagen eftersom jag blev godkänd med kryckor o rullator. Men jag mådde inte bra med illamående osv så jag tyckte det var bäst avvakta.
Åkte sen hem på midsommarafton. Så det är så skönt vara hemma. Har mindre ont i benet och får belasta fullt ut men det gör lite för ont så jag belastar kryckorna istället. Har nu gått ner lite på morfinet för det är den som gör att jag blivit kass i magen. Tar även mycket längre tid att kissa för trycket är inte det bästa. Nog något efter operationen med nerver o avdomning i musklerna. Kan även vara morfinet. Hoppas det ordnar sig också så småningom. Var tid har sina problem.

Nu väntar jag bara att få besked från lungläkaren ang datormografin och sen jag läkt ihop ska påbörjandet av att få bort metastasen börja. Dom tog även biopsi av den undet operationen. Den 1 juli ska jag på HC o ta bort stygnen. Jag hade blött igenom första natten så innan jag åkte hem bytte dom bandage. Största öppningen var ca 5-7 cm med 5 stygn. Nedanför 2 stygn, där spiken i lårbenshalsen är och nere vid knät vet jag inte för där byttes inte bandaget. Såg väldigt bra ut iaf förutom blodmättat skinn.

Operation i morgon

Publicerad 2014-06-16 12:03:04 i Lungcancer,

Nu har jag varit o gjort datormografi för att leta metastaser i bålen, men inte fått något svar på den än.Träffade en läkare på ortopeden som förklarade hur operationen av benet kommer att göras. Fick sen gå till rtgläkare för att göra den kollen. Han skickade mig på ekg för det är ett tag sen så han ville ha nytt, var även in o tog ett blodprov inför ooperationen ifall jag behöver blod att korstesta. Tillbaka till rtgläkaren som pratade om sövning osv. Han ville helst ta ryggbedövning men jag vill helst sövas så jag slipper höra borren osv.
Så nu har jag bäddat om i sängen inför duschen med descutan i kväll. Sen blir jag fastande i natt och ska duscha igen i morgon. Ska vara på operation 08.15 i morgon. Dom sätter in en skruv som kommer att gå in på högsta stället på lårbenet och fästas längst ner mot knä. Där skruvas den fast med två skruvar men sitter även fast i själva benet. Så ska dom sätta in en till spik/skruv som går utifrån och genom lårbenshalsen och genom ett hål i den andra skruven. Svårt förklara med ord men ska försöka ta foto på rtg-bild senare. Skruvarna går i kors med varandra och är inuti lårbenet.
Efter jag vaknat ska det inte ta så lång tid tills jag får stå på benen en stund. Blir därefter inlagd på ortopeden men bara någon natt. Hemma igen till midsommar. Så får vi hoppas jag inte behöver ha så ont sen. Vill inte behöva gå på morfin så länge till. Den hjälper inte fullt ut och gör att magen krånglar.
Så nu blir det till att packa det jag behöver. Viktigast är boken jag läser. Lånat några böcker om rallarliv som Kjell E Genberg skrivit. Jag har börjat med bok 7 nu (av 10) Lite kul är att författarens pappa kände jag. Han o frun var bekanta med min mamma o pappa o umgicks ibland.

Livet går vidare men inte i samma upptrampade spår som tidigare utan jag får leta mig nya stigar men jag mår ändå helt ok. Finns ingen anledning att gräva ner sig i ett dåligt mående och negativitet. Jag vill inte det utan tar en dag i sänder. Skulle vilja ha lite mer energi att pyssla lite med allt skojigt man kan hitta på. Får många idéer men att få fingrarna från a...t o sätta igång.... det är svårt. Skulle ha någon som sätter penseln i handen på mig... eller annat, så jag kommer igång.

Tungt besked

Publicerad 2014-06-04 19:02:00 i Lungcancer,

Jag har haft ont i högra benet ett tag och gick till distriktläkaren i Hammerdal. Han kollade hela kroppen ordentigt så jag fick stå med enbart trosorna på mig.... Både han o jag trodde någon nerv var i kläm för smärtan fanns i ländryggen, längs ljumsken, insidan av låret , knä, framsidan av underbenet och fotled/fot. Den flyttade sig mellan dessa platser. Fick en smärtstillande spruta med en kompott av lite olika grejer, men det hjälpte knappast något. Ingen mer undersökning utan jag skulle prata med sjukgymnast och få träningsschema och hur jag ska stretcha.

Sen tog jag o googlade på min tumör och det visade att den kan även gå ner i skelettet. Då pratade jag med min läkare på lungkliniken för jag skulle ändå ha en återbesökstid hos honom. Berättade att jag hade ont i benet och vad jag läst och även att jag varit på HC. Han tyckte jag skulle ta en riktig röntgen av skelettet och skickade remiss till Nuklearmedicin för undersökning.

Var dit ett tag senare (22 maj) och gick först in o ta en spruta med ett radioaktivt ämne som fick vandra runt i kroppen några timmar. Under tiden hälsade jag på en gammal väninna som bjöd på mat och vi satt o åt lasagne på hennes balkong medan dom gjorde i ordning bakgården för en spelning. Det var en kille som hade engagerat en rockabillyartist från Texas som skulle ha ett uppträdande på gården. Hann med att titta o lyssna på honom innan jag tog bussen till lasarettet igen. Där fick jag lägga mig ner i en vagga o inskjutsad i rtg. Först hela skelettet och sen tredimensionellt från ländrygg o neråt.

Tisdagar har dom röntgenrond och min lungläkare ringde efter den o ville boka tid dagen efter så jag skulle slippa ha ont till måndagen efter då jag redan hade en tid bokad hos honom. Men först skulle jag göra den vanliga lungröntgen jag brukar göra inför varje återbesök men denna gång skulle jag även göra en röntgen av benet för dom hade hittad något som var lite "luddigt". Blev lite orolig för jag förstod något inte var som det skulle.

Var o gjorde dom båda röntgen o sen travade jag till läkaren. Det blev ett lite chockerat besked. Jag hade fått en metastas i lårbenet i själva skelettet. Den har gjort att kalken i benet är "bortfrätt" några cm på framsidan lårbenet. Fick se röntgenbilderna oxå. Som det ser ut nu så skulle jag kunna bryta benet ganska lätt så jag får ta det försiktigt och inte tex lyfta något. Inte så bra att gå på kullarna heller ifall jag skulle ramla bland tuvor o gropar. Blev sjukskriven på 100 % från den dagen. (Hade börjat jobba på 50% i en månad)

Det som kommer att hända framöver är en operation där dom sätter in en spik o stagar upp benet. Den gör även att smärtan minskar. Har fått två sorter morfin, en långverkande som jag tar 2 ggr per dag och en annan som är kortverkande vid behov. Blir väldigt trött av dom så jag sover mycket och är lite mer knasig i magen. Man kan bli förstoppad så jag fick droppar för magen o dom är svår att ställa in så ibland har jag diarré.

Har fått tid för läkarbesök hos ortopeden och även för en skicktröntgen. Blodprover tar jag i morgon o de andra nästa vecka. Så det rör på sig.

Men första dagarna var väldigt svarta. Då fanns många tusen funderingar o frågor. Vi pratade en del med varandra Peter o jag men mycket gick vi var för sig o deppade. Det blev som en chock när vi trodde allt var klart och cytostatikan trodde vi hade gjort sitt, men tydligen ville inte kroppen riktigt samma som oss. Nu får vi hoppas dom inte hittar något mer fanstyg när dom studerar röntgenbilderna igen. Det blir till att ta i med nya tag och inte ge upp.

Jag har ju mina barnbarn och Peters barnbarn och alla våra barn som ger mig glädje. Och vilken tur att jag har Peter vid min sida. Han ger mig så mycket.

Här en bild på mina barnbarn som slänger en slant i önskebrunnen så att mormor ska bli frisk. Goknularna mina.


Om

Min profilbild

Frejzan

Jag är en mogen kvinna med en hel del livserfarenhet. Jag bor med min älskade man och våra två hundar uppe i Jämtland. Ni undrar kanske varför jag kallar bloggen för Frejzan. Jo, helt enkelt för att den äldre hunden heter Freja, ofta kallad Frejsan och vi bor i Z-län. För några år sedan hade jag en liten butik som jag kallade för Frejzan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela