frejzans.blogg.se

Mina betraktelser och inspirationer om allt jag ser och hör, upplevelser i tid och rum, funderingar om ditt och datt, som jag vill förmedla till dig som vill läsa mina rader. Jag berättar även om elakingen som flyttade in i min lunga.

Idag ska jag dö

Publicerad 2012-12-30 18:10:00 i Betraktelser,

Postat 28 december, 2012
Skrivet av fröken Rönnberg, delad på Face Book av flera. Och nu delar jag den här med dig eftersom jag tycker den är så bra. Du hittar hennes blogg på: http://metrobloggen.se/frokenronnberg/
 

Alla vet att det finns. Men få vet hur verklig dödsångest känns.
Det är några dagar kvar till nyår. Läs om Pontus dödsångest, sprid vidare, sprid kunskap och reaktioner. Skapa en tanke hos läsarna. Så ett litet frö.

Ute är det kallt och mörkt. Det känns underligt, det liksom vibrerar i luften. Det är något som inte stämmer, jag kan inte sätta tassen exakt på vad det är, men instinktivt känner jag på mig att något kommer att hända. Något hemskt. Matte och husse har stojat runt i köket hela dagen, satt på sig de där konstiga kläderna som man inte får stryka sig emot. De ber mig ligga i min korg och har inte tid för något annat än glittriga kläder och mat. Underligt det där. Märker de inte att jag är lite ledsen, lite rädd? De försökte gå ut och gå med mig tidigare men jag hade ingen lust, det känns hotfullt där ute. För att göra det extra tydligt satte jag svansen på magen och öronen på nacken. Men det hjälpte inte. De släpade ut mig i alla fall. Och jag hade rätt, efter cirka 50 meter så smällde det!
- Oooooooooii! Matte det är krig! Vi kommer att dö! Hjälp vi måste springa fort fort härifrån! Fort!
- Men lilla gumman, det är ingen fara. Det är bara grannbarnen som smäller lite mattbomber.
- Jag ser att din mun rör sig men jag har ingen aning om vad du säger matte. Vi måste härifrån! Spring sa jag, spring! DET ÄR BRÅTTOM NU!
Matte tog sitt förnuft till fånga och jag fick gå in igen. De där tokiga tvåbeningarna ställde sig återigen vid spisen och lekte med sina skaldjur. Jag kröp in under sängen.
Jag kände varje hjärtslag, såg min egen bröstkorg höja och sänka sig. Jag var så rädd, panikslagen låg jag där under sägen. Med jämna mellanrum kände jag golvet vibrera och en sekund efteråt kom ett ljud som vittnade om att huset snart skulle sprängas i luften. Husse stack in sin nos under sängen och viftade med en korvskiva.
- Men snälla husse, inte vill jag ju äta nu. Nu måste vi fokusera! Det är bara en tidsfråga innan huset smäller! Innan vi dör! Jag är inte redo för det!
- Kom kom vovven! Inte ska du ligga där under sängen och skaka.
Men jag låg kvar.
Här ligger jag nu. Jag vet något som de inte vet. Vår sista dag är kommen. Vi kommer inte att klara oss. Ni vet den där flodvågen i Thailand för några år sedan? Ja, då började alla djur röra sig upp mot land långt innan den kom. Säger inte det något? Fattar inte ni att vi vet mer än er? Vi känner saker ni inte kan känna.
Under sägen är det mörkt, bara två stora hundögon som lyser. Tvåbeningarnas steg hörs ibland nära och ibland längre bort. Huset börjar fyllas av folk. Bra! Då kanske de har förstått att vi måste samlas, fokusera, göra en överlevnadsplan. Undrar när de ska komma och lägga sig här under sängen. Där ute kan de ju inte gå helt oskyddade.
Åh nej, nu kommer det snart att smälla, jag känner det i golvet. Hela jag skakar, dräglet rinner. Hur det känns att ligga här alldeles ensam under en säng och bara vänta på döden kan ingen ana. Jag saknar min matte och husse. Önskar att de ville ligga här med mig, hålla om mig lite. Men vad gör de nu?? Klär de på sig? Ska de gå ut i kriget klädda så där? Husse kommer närmare, fint han ska lägga sig här med mig. NEJ VAD GÖR HAN!? Han tar tag i mina tassar och drar ut mig. Jag vill inte gå ut i kriget. Känner de inte paniken? Jag yyylar och hässjar och får svårt att andas. Hela kroppen är i försvarsläge och benen springer i luften! Puh, husse släpper mig igen och jag kan kvickt som tusan söka skydd under sängen.
I snabb takt ser jag alla fötter försvinna ut genom dörren. Återigen ligger jag ensam och väntar på döden. Paniken är så påtaglig. NU. NU. NU! Hela världen tycks explodera! PANIK! Andas fortare fortare fortare. PANIK! Jag vill inte dö, jag vill springa på vackra gröna ängar och leka med mina hundkompisar. Jag vill äta köttben och bli kliad bakom örat. PANIK! Andas, andas, andas! Varenda muskel i kroppen är spänd. Kriget bara fortsätter och fortsätter. Det smäller och exploderar. Smäll på smäll på smäll. Jag flyger upp nån millimeter från golvet då det vibrerar i luften. På håll hör jag grannens pudel yla. Hon vet också att stunden är inne. Vi ska dö. Idag ska vi dö!!!

Pontus
Jack Russell
2 år

Farfars i Småland

Publicerad 2012-12-02 18:48:00 i Ett gammalt foto, Småland,

 
Min pappa är född i Bäck. Detta är hans och hans syskons födelsehem. Senare bosatte han sig i huset längst upp på höger sida. Det gick en liten väg mellan husen . Jag har skrivit lite om pappa när han var ungdom men nu ska jag berätta lite om familjen Nilsson.
 
Farfar hette Karl Gustav Bernhard Nilsson och var född 1895 i Kånna socken söder om Ljungby. 
Farmor hette Adelé Axia Fransson, född 1887 och kom från Ödestugu, Byarum i Kronobergs län. Hon föddes 1887 och gifte sig först med Frans Oscar Björk som hon fick två barn med, Valborg och Evald. Farfar hjälpte Oscar ibland, grannar emellan. Oscar dog 1919 och Adelé blev änka vid ca 32 års ålder. Då var Valborg 7 år och Evald 4 år. Karl flyttade senare in till Adelé, dom gifte sig 14 mars 1922.  Pappa föddes 1923 och Alfhild 2 år senare.
 
Farfar var en stilig herre.
 
 
och farmor en vacker kvinna.
 
 
 
 
Här är pappa och Alfhild med sina föräldrar.
Det måste ha varit ett slitsamt liv med 4 små barn och ett jordbruk med häst o kor. Farfar var även i skogen och högg det som behövdes till virke och ved. Sommartid hade dom slåttern och odlingar.
 
 
 
 
Här är det pappa som får hjälp av någon i skogen. Pappa är till höger o vem den andre är vet jag inte.
Med fyra barn i hushållet är det bra att ha några kor. Farmor fick handmjölka för på den tiden fanns inga mjölkmaskiner. 
 
 
 
 Farmor vävde allt som behövdes. Själv har jag en vävd kjol som jag fick som barn. Den finns kvar i min ägo och jag har även en fin broderad bonad som hon gjort. Som barn fick jag en vit prydnadshund av skinn. Den såg ut som en liggande collie, men tyvärr har jag den inte kvar. Den är den sak jag mest saknar av det jag fått av de gamle.
 
 
Jag var bara 4 år 5 månader när farmor dog så jag har inte så många minnen av henne. Men minns hon var väldigt snäll och vänlig. Jag brukade få leka med små trädjur som brukade stå uppe på spiselhyllan. Jag tror oxå att hon tyckte mycket om djuren, det syns tydligt på fotot när hon har kisse i knä.
 
 
Här sitter hela gänget framför Andersgård.
Det är längst ner Gunnar o Alfhild
Pappa, Valborg, Evald och Marit
Sven, Farmor och Farfar
Pappa hade ännu inte hittat mamma och kameran är självutlöst.
 
 
 
Även på äldre dar var dom ett vackert par.
 
 
Farmor dog av hjärnblödning bara 2 dagar efter sin 70-årsdag 1957, medan farfar levde till 1973 och var då 77 år gammal. 
 
 
 
Korten på farmor o jag, och farfar, hästen och jag är tagna i  augusti 1954. Redan då älskade jag tydligen djur som det ser ut.
 
 
Vi fortsatte förståss att åka o hälsa på farfar 
Han bodde kvar i Andersgård, hade lite odlingar bla jordgubbar som vi åt. 
 

Pappas ungdom

Publicerad 2012-12-02 16:10:00 i Ett gammalt foto, Småland,

 
Här är gammelstugan i Bäck, där pappa bodde som ung.
Det ska vara socknens äldste stuga och skyddad nu.
 
Pappa har alltid varit intresserad av odling och blommor. Förmodligen startade intresset när han bodde här hemma. Hans föräldrar bodde några hundra meter därifrån och där är pappa född.
Här står pappa längst till vänster, Karl och Adele som är min farmor o farfar och pappas lillasyster Alfhild. Huset heter Andersgård men vem Anders var har jag ingen aning. Förmodligen någon för länge sedan. Gården finns fortfarande i släktens ägo. 
 
 
Som sagt pappa gillade odling och här står han bland sin majs.
 
 
Här ser han inte gammal ut när han tar upp blomkålen.
 
 
Så måste man ju ta sig en liten paus i arbetet. Det ser ut som att bordet står en bit nedanför Andersgård med uppfarten bakom pappa. Isåfall ligger Gammelstugan utanför bild uppe i högra hörnet. Man går förbi ladugården och stenmuren bort mot skogen. Mycket skog  blåstes ner när orkanen Gudrun härjade i Småland.
 
Som synes var det snö även i Småland på 30-talet då detta kort togs. Man ser vart vägen till Andersgård går.
Det var en bakstuga där inne så pappa behövde inte frysa. Sen var det två minimala rum. Bakstugan är det största rummet och fönstret på gaveln och på långsidan är dit. Sen var det uthus resten, med vedförråd osv. Ingång är strax bredvid fönstret på långsidan och det lilla smala fönstret bredvid trädet är det ena lilla rummet. Pappa sov i rummet mot baksidan. Gaveln är mot söder.
 
Foton från pappas album. Sista kortet ovan togs när mamma o pappa var på resa i Småland 1974
 

När mamma o pappa träffades

Publicerad 2012-12-02 16:10:00 i Djurgården, Ett gammalt foto,

 
Detta kort togs när mamma o pappa träffades första gången. Fotograf var pappa. Han hade sällskap med Gerds syster och Gerd o pappa skulle iväg o äta på Djurgårdsbrunns värdshus där Gärd jobbade. Gerd ville att dom först skulle hälsa på mamma som låg på sjukhuset innan dom åt. Med följde även en utländsk kamrat som hade sällskap med en annan av mammas väninnor. Efteråt frågade en gammal tant som låg i sängen bredvid mamma vem som var hennes pojkvän. "Den ene har sällskap med en väninna och den andre har jag aldrig sett förr" sa mamma. "Den ljuse är din, kom ihåg det" sa den gamle. Och så blev det. Dom blev ett par direkt för pappa kunde inte glömma mamma och kom tillbaka dagen efter och sen dess har dom hållit ihop, ända tills pappa dog i augusti 2003. Dom var gifta över 51 år.
 
Nykära
Taget den 29 mars 1950
Nyförlovade 18 november 1950
Taget hos mormor Linnea o morfar Isedors hem i Rudö. Tavlan med flickan som spelar piano har jag nu i min ägo, men tyvärr ramlade den ner i golvet och gick sönder men eftersom det är ett kärt minne från mormor o morfar har jag lagat den och sparat den.
Bröllopet stod 23 juni 1952
Här är från vänster Bosse, Linnea, Torsten, mamma o pappa, Denor längst ner, Gunnar och Isedor. Alla är mammas familj. Själv ligger jag lugnt o tryggt i mammas mage för att titta fram 5,5 månader senare.
 
 
Första bostaden, en liten stuga inne på Djurgårdsbrunns Trädgård där pappa jobbade.
 
 
Här sitter pappa o läser för mig i juletid. Jag var bara 3 veckor ung och julen stod för dörren.
 
Foton från mammas o pappas album

Om

Min profilbild

Frejzan

Jag är en mogen kvinna med en hel del livserfarenhet. Jag bor med min älskade man och våra två hundar uppe i Jämtland. Ni undrar kanske varför jag kallar bloggen för Frejzan. Jo, helt enkelt för att den äldre hunden heter Freja, ofta kallad Frejsan och vi bor i Z-län. För några år sedan hade jag en liten butik som jag kallade för Frejzan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela