frejzans.blogg.se

Mina betraktelser och inspirationer om allt jag ser och hör, upplevelser i tid och rum, funderingar om ditt och datt, som jag vill förmedla till dig som vill läsa mina rader. Jag berättar även om elakingen som flyttade in i min lunga.

Pappas ungdom

Publicerad 2012-12-02 16:10:00 i Ett gammalt foto, Småland,

 
Här är gammelstugan i Bäck, där pappa bodde som ung.
Det ska vara socknens äldste stuga och skyddad nu.
 
Pappa har alltid varit intresserad av odling och blommor. Förmodligen startade intresset när han bodde här hemma. Hans föräldrar bodde några hundra meter därifrån och där är pappa född.
Här står pappa längst till vänster, Karl och Adele som är min farmor o farfar och pappas lillasyster Alfhild. Huset heter Andersgård men vem Anders var har jag ingen aning. Förmodligen någon för länge sedan. Gården finns fortfarande i släktens ägo. 
 
 
Som sagt pappa gillade odling och här står han bland sin majs.
 
 
Här ser han inte gammal ut när han tar upp blomkålen.
 
 
Så måste man ju ta sig en liten paus i arbetet. Det ser ut som att bordet står en bit nedanför Andersgård med uppfarten bakom pappa. Isåfall ligger Gammelstugan utanför bild uppe i högra hörnet. Man går förbi ladugården och stenmuren bort mot skogen. Mycket skog  blåstes ner när orkanen Gudrun härjade i Småland.
 
Som synes var det snö även i Småland på 30-talet då detta kort togs. Man ser vart vägen till Andersgård går.
Det var en bakstuga där inne så pappa behövde inte frysa. Sen var det två minimala rum. Bakstugan är det största rummet och fönstret på gaveln och på långsidan är dit. Sen var det uthus resten, med vedförråd osv. Ingång är strax bredvid fönstret på långsidan och det lilla smala fönstret bredvid trädet är det ena lilla rummet. Pappa sov i rummet mot baksidan. Gaveln är mot söder.
 
Foton från pappas album. Sista kortet ovan togs när mamma o pappa var på resa i Småland 1974
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Frejzan

Jag är en mogen kvinna med en hel del livserfarenhet. Jag bor med min älskade man och våra två hundar uppe i Jämtland. Ni undrar kanske varför jag kallar bloggen för Frejzan. Jo, helt enkelt för att den äldre hunden heter Freja, ofta kallad Frejsan och vi bor i Z-län. För några år sedan hade jag en liten butik som jag kallade för Frejzan.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela